Zoetermeers blauw blog

Zoetermeers blauw

De uitvoering van het Zoetermeerse hoofdwegenstelsel startte in 1974 met de aanleg van de Amerikaweg. Gedurende een periode van 8 jaar werd er verder doorgebouwd aan de andere drie takken van de H-structuur. 

Toen de Oostweg gereed was en er daarbij een nieuwe aansluiting op de A12 gemaakt was verviel de oude afrit bij Nutricia en veranderde de rol van de oude Stationsstraat. De horecavoorziening; café-restaurant Paviljoen Zoetermeer aan het eind van de afrit verloor hierbij zijn bestaansrecht. ERA het bouwbedrijf dat iets verder op in de straat gehuisvest was in een voormalig boterpakhuis kocht de locatie aan en bouwde er een nieuw kantoor. In de succesvolle groei van het bedrijf (eigen projectontwikkeling projecten) en het onderbrengen van de bedrijvigheid onder de vlag van de TBI-groep realiseerde het bedrijf een nieuwbouw (2013) op de hoek van Oostweg/Zuidweg. De locatie aan de Stationsstraat komt hierbij vrij voor herontwikkeling.

Het gehele stelsel van de hoofdwegen structuur was uiteindelijk met de feestelijke opening van de tunnelbak in mei 1982 gereed. Alle kunstwerken (viaducten en tunnels) zijn ontworpen door een gemeentelijke projectgroep, waar ook monumentaal kunstenaar Arnold Hamelberg deel van uitmaakte.

Naast aandacht voor de vormgeving van de kunstwerken en de aanzet van de niveauverschillen was er ook aandacht voor het zgn. straatmeubilair. Hekwerken, railingen, balustrades en lichtmasten van de openbare straatverlichting werden uitgevoerd in Zoetermeers blauw. De eenduidige kleurstelling zorgde voor samenhang. De heldere kleur vormde een mooi contrast met het overwegend groene karakter van de tussen de wijken liggende ontsluitingswegen van de hoofdstructuur.

Zoetermeers Blauw hekwerk

BEWTH

Bij het terugzoeken van de naam van de monumentaal kunstenaar Arnold Hamelberg betrokken bij de vormgeving van de kunstwerken in de hoofdwegenstructuur van Zoetermeer kom ik uit bij BEWTH. 

Na een eerste kennismaking werd ik een fan van dit voorstellingstheater. In het werken vanuit de ruimtelijkheid van de architectuur.

Samen met Ben van der Zwaal | ©foto: Historisch Genootschap Oud Soetermeer

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Architectuur

21338 studie informatiepunt ENTREE

Het schetsplan werd van binnenuit ontworpen. De ‘huiskamer’ kreeg daarin de plek met de hoogste verblijfswaarde.  Een centrale corridor  zou de voor- en de achterdeur

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte