ALCUIN OLTHOF

Alcuin Olthof huisje header
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tour de Cuisine

Bij het nadenken over de gewenste impact die het afrondende ‘Festijn’ van de reis van Schatbewakers door de verschillende wijken van Zoetermeer moest maken herleeft de ervaring van ‘Tour de Cuisine’.

Culturele hoofdstad

We schrijven 1994. Gouda is dit jaar culturele hoofdstad van de provincie Zuid-Holland.

In de oude (1959) melkfabriek De Producent aan de Nieuwe Gouwe verzamelen de 100-genodigden zich aan één grote tafel. Het opdienen van het eten is groots en theatraal opgezet.

Dessert

De presentatie van het dessert maakte de onvergetelijke indruk waar ik nu naar op zoek ben. Het laatste gerecht was afgedekt met een mooie hoes van linnen. Bij het afnemen van de hoes verschenen er vogelkooitjes. Kun je het je voorstellen? Honderd verschillende kooitjes. In allerlei maten en vormen. Een gigantisch beeldend spektakel.

Achter de tralies het dessert. Benader­baar met een lange lepel door het deurtje. Het feit dat nu, ruim 20 jaar later, het beeld mij helder voor ogen staat geeft de kracht van dat beeld weer. Dat is wat we met het ‘Festijn’ willen. Als je er niet bij aanwezig bent heb je wat gemist. Dat is wat we beoogden.

Deventer

In de voorbereiding zoek ik de destijds betrokken kunstenaars Paul Keizer en Albert Dedden op in hun atelier in Deventer. De Tour maken ze al lang niet meer. De herinnering en na even zoeken ook de fotoboeken zijn er nog wel. In vol vertrouwen krijg ik ze mee om foto’s uit te scannen.

Natuurlijk werd het anders, maar zeker wel geslaagd.

Omdat verhalen hervonden, herinnerd en verteld moeten worden.

 

#TourdeCuisine #Schatbewakers

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Architectuur

22351 PI S11c-2 Amsterdam

Voor hun studerende kinderen kochten de opdrachtgevers destijds een appartement in de Diamantbuurt | Amsterdam. Het appartement ligt op de bovenste verdieping. In het appartement

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte