ALCUIN OLTHOF

Alcuin Olthof huisje header
Zoek
Sluit dit zoekvak.

13265 LL129

Op de gevel prijkt een gevelsteen – anno 1726. De specifieke omschrijving ontbreekt bij de informatie en ook de notariële akte geeft de monumentstatus niet goed weer. Maar dat het monumentaal zal zijn is evident. De hele binnenstad is oud en monumentaal. Het pand maakt onderdeel uit van ‘een setje’, vormt een geheel met het naast gelegen pand. Niet identiek of niet identiek meer, maar misschien destijds gerealiseerd door dezelfde bouwer/timmerman.

Loodgieter

In het souterrain en op de bel-etage heeft sinds de 70’er jaren een loodgietersbedrijf gezeten. Boven het bedrijf bevond zich de woning. In het verleden is de werkplaats uitgebreid en is het tuintje opgeofferd aan de bedrijfsvoering. De benodigde functionele ingreep leek duidelijk. Het huishouden zou het gehele pand gaan beslaan. Het souterrain was daarbij de meest aangewezen plek voor een grote woonkeuken als spil van het nieuwe huishouden.

Monumentzorg

In het vooroverleg over de beoogde renovatie is er contact met de dienst Monumentenzorg.

Om voldoende licht te krijgen in het souterrain is voorgesteld een vide te maken, zodat het licht dat door de grote ramen op de bel-etage komt ook in het souterrain kan komen. Het oude principe van licht en lucht. Bij het bezoek van de ambtenaar wordt deze ingreep rigoureus als ondenkbaar beticht. De balken van de vloer kunnen niet verwijderd worden vanwege een monumentale waarden.

Door de oude bouwkundige detaillering en de slechte staat van onderhoud heeft er inwatering plaats gevonden en zijn de koppen van de balken aan een grondige ingreep toe. Hoe bedoelt u? Renoveren, restaureren, behouden, terugbrengen tot de oude(?) toestand.

Illusie

Ik heb niet de illusie dat het pand dat er staat en de materialen, die er worden aangetroffen allemaal uit 1726 zijn. Dat is namelijk zo’n 285 jaar geleden en de huidige ‘bescherming’ heeft het niet altijd gehad. Wonen is een werkwoord en materialen gaan niet eeuwig mee, dus wat bepaald de monumentale waarde?

De opdrachtgever is niet voornemens ‘de strijd’ aan te gaan. Tijd en kosten zijn belangrijke thema’s in het project. Het plan wordt aangepast en uiteindelijk na een lang en moeizaam vergunning traject gerealiseerd. Binnen oogt nieuw en eigentijds. In de maatvoering herken je de oude maten.

Buiten straalt ‘het setje’ als vanouds.

 

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Architectuurnomaden

Gastvrijheid

Voor ‘het huis van de kunstenaars’ word ik aangesproken. “Of ik op het dak de bergen van het Atlasgebergte wil zien”. Ja, dan heeft hij mij

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte