ALCUIN OLTHOF

Alcuin Olthof huisje header
Studiebezoek Centrale Markthal Amsterdam

Studiebezoek Centrale Markthal Amsterdam

Omdat op tekeningen, kaarten en met behulp van digitale middelen sommige zaken niet te signaleren of in te schatten zijn is het belangrijk zelf de locatie te bezoeken. In mijn vakgebied (ontwerpen) praten we over ‘Sense of place’ of ‘Genius Logi’; de geest van de plek.

MODULEOPDRACHT

De opdracht waarmee de studenten de module Herbestemmen, beheer en hergebruik afronden betreft het maken van een businesscase voor de Centrale Markthal in Amsterdam.

Een monumentaal gebouw uit 1934. Uniek in zijn verschijning. De voorstelling van de overdekte markruimte doet een groot beroep op de verbeelding.

‘Practice what you preach’

Het onderwijsmodel van het NCOI heeft geen ruimte voor een bezoek als onderdeel van het aangebod. Maar omdat ik het belang van het bezoeken van de locatie onderschrijf vraag ik aan een van de studenten een werkbezoek te organiseren.

MARKTKWARTIER

Het gebouw is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling; Marktkwartier. Functies schuiven in het gebied of naar buiten. De vrijgekomen ruimte wordt gebruikt voor het bouwen van woningen. Het proces voor de herbestemming van de oude markthal is heel anders dan de realisatie van de nieuwbouw. Ontwikkelende partijen moesten dit onderkennen. Daarom hebben ze destijds (1995) gezamenlijk het initiatief ontwikkeld voor de organisatie BOEi.

BOEi

BOEi is een ondernemende organisatie zonder winstoogmerk, die gespecialiseerd is in het maatschappelijke vraagstuk van het herbestemmen van leegkomende erfgoed. Voor de markthal is ondertussen gestart met de restauratie van het casco. We werden (opnieuw) hartelijk ontvangen door de projectleider.

 

Dank u wel.

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Levenskunst

WERKBOEKEN | DvdA 2013

Uit het archief: In mijn werk heeft de schets altijd een bijzondere plek in genomen. De schets maakt de communicatie mogelijk… is voor mij het

Lees verder »
Architectuur

Tiny Houseboat

De ruimtelijke kwaliteit van het water wordt in Zoetermeer nog niet herkend. Na de zeepkist presentatie liet de mock-up de mogelijkheden zien van klein wonen

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte