Kruishout

Kruishout

“Goed gereedschap is het halve werk”, zei mijn vader. Hij had dan ook een schuur vol met allerhande gereedschap en tot op late leeftijd bleef hij gereedschap bijkopen om de klus op de juiste en efficiënte manier te klaren.

Pen- en gatverbinding

Het kruishout is een stuk gereedschap, dat in onbruik is geraakt. Het gereedschap is te gebruiken voor het zorgvuldig en eenduidige aftekenen van het kozijnhout bij het maken van een pen- en gatverbinding. 

Ambacht

Ik leerde het gereedschap nog gebruiken in mijn praktijklessen op de HTS. Ik zie nog de werkplaats waar de werkplaatsmeester in een eigen kantoor met veel glas de activiteiten van de leerlingen in de gaten hield. Natuurlijk stonden er de moderne machines, maar met handgereedschap doorleef je het principe, de essentie van de opgave beter. Hier ontstond de liefde voor het ambacht en het respect voor vakmanschap.

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Architectuur

21338 studie informatiepunt ENTREE

Het schetsplan werd van binnenuit ontworpen. De ‘huiskamer’ kreeg daarin de plek met de hoogste verblijfswaarde.  Een centrale corridor  zou de voor- en de achterdeur

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte