ALCUIN OLTHOF

Alcuin Olthof huisje header
Kruishout

Kruishout

“Goed gereedschap is het halve werk”, zei mijn vader. Hij had dan ook een schuur vol met allerhande gereedschap en tot op late leeftijd bleef hij gereedschap bijkopen om de klus op de juiste en efficiënte manier te klaren.

Pen- en gatverbinding

Het kruishout is een stuk gereedschap, dat in onbruik is geraakt. Het gereedschap is te gebruiken voor het zorgvuldig en eenduidige aftekenen van het kozijnhout bij het maken van een pen- en gatverbinding. 

Ambacht

Ik leerde het gereedschap nog gebruiken in mijn praktijklessen op de HTS. Ik zie nog de werkplaats waar de werkplaatsmeester in een eigen kantoor met veel glas de activiteiten van de leerlingen in de gaten hield. Natuurlijk stonden er de moderne machines, maar met handgereedschap doorleef je het principe, de essentie van de opgave beter. Hier ontstond de liefde voor het ambacht en het respect voor vakmanschap.

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Levenskunst

WERKBOEKEN | DvdA 2013

Uit het archief: In mijn werk heeft de schets altijd een bijzondere plek in genomen. De schets maakt de communicatie mogelijk… is voor mij het

Lees verder »
Architectuur

Tiny Houseboat

De ruimtelijke kwaliteit van het water wordt in Zoetermeer nog niet herkend. Na de zeepkist presentatie liet de mock-up de mogelijkheden zien van klein wonen

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte