ALCUIN OLTHOF

Alcuin Olthof huisje header
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

19321 W28 Een schuur

“Mag ik een schuur bouwen op het erf”? De vraag bleek de openingsvraag voor de zoektocht naar mogelijkheden. Als je de vraag bestudeert valt hij in de volgende stukken op te delen; mogen, schuur, bouwen en erf.

De eerste stap die ik voorstelde was een formeel overleg met de betreffende afdeling bij de gemeente.

Bestemmingsplan

Een bestemmingsplan is tegenwoordig benaderbaar via ruimtelijkeplannen.nl en vervolgens te downloaden maar in het reguleren van bouwactiviteiten in het buitengebied zijn er veel verworvenheden. Aan de andere kant wordt ook geprobeerd de ruimtelijke ontwikkeling te ordenen. Het blijft Nederland met een rijke planningscultuur en – traditie.

Historie

Het betreffende erf is ontstaan uit een opsplitsing na een scheiding.

De man trekt zich terug in de oorspronkelijke schuur. De vrouw vertrekt. De boerderij wordt verkocht. Zonder schuur. Het bijbehorende erf  is gelukkig groot genoeg voor een nieuw bijgebouw.

De meest logische plek is niet de makkelijkste. De benadering van de voorkant van de schuur is onder een hoek. Het terrein waaiert vervolgens uit. Op de grens ligt de dijk van de vaart om de polder waar de boerderij in staat.

De vrije vorm is oplosbaar. Vanuit die oplossing wordt dan wel gelijk de materialisatie bepaald. Die moet immers de vorm kunnen volgen. De schuur en de boerderij worden daarbij in contrast gezet. De boerderij traditioneel en de schuur heeft in het voorstel een abstracte, moderne benadering. De Toegestane mogelijkheden uit het bestemmingsplan doen het programma van wensen groeien.

Eigen werkzaamheid

De wens om ook een deel van de uitvoering zelf ter hand te nemen. Een traditionele materialisatie past hier beter bij. Het ontwerp wordt vereenvoudigd en teruggebracht van één volume tot een optelling van verschillende bouwdelen. De basisvorm teruggebracht tot een rechthoekige schuur met puntdak en bekleed met pannen.

De constructeur bepaald de dimensies en hiermee zijn deze fases (initiatief en planfase) afgerond.

Vervolgstap

De vervolgstap is de werkvoorbereiding. Het inhuren van de verschillende ondersteunende disciplines, het zorgen voor het benodigde materieel en de inkoop van materialen. Als alles op orde is zijn we klaar voor de uitvoering (realisatiefase).

DROMEN

PLANNEN

REALISEREN

BELEVEN

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Architectuur

22351 PI S11c-2 Amsterdam

Voor hun studerende kinderen kochten de opdrachtgevers destijds een appartement in de Diamantbuurt | Amsterdam. Het appartement ligt op de bovenste verdieping. In het appartement

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte