ALCUIN OLTHOF

Alcuin Olthof huisje header
Zoek
Sluit dit zoekvak.

12260 Verbinden – bruggen bouwen

Ruimte genoeg. Boven de hal op de begane grond beslaat dezelfde hoeveelheid vierkante meters de oppervlakte van de overloop. Het is een woning met een laag en een kap. De kap bepaalt in sterke mate de ruimte beleving van de overloop.

De primaire vraag gaat over de kleine spiltrap die de twee lagen met elkaar verbindt. In de opzet van het huis is de trap niet als ruimtelijk element benaderd. Alleen de functionaliteit heeft een plek gekregen.

De toegevoegde carport overschaduwt de entreepui, waardoor de zijlichten nu nog maar weinig licht toevoegen aan de hal. Boven het trapgat is een lichtkoepel geplaatst.

Verder heeft het oorspronkelijke huis een organisch groeiproces doorgemaakt.

Het uitbreken van de hal naar de bovenliggende overloop lijkt een goede ingreep. De studie gaat dan nog over de trap, de verticale verbinding. De oplossing werd gevonden door de mogelijke ingreep in te kaderen; binnen het bestaande volume. Het betrekken van de direct aanliggende ruimtes was echter wel een optie, mits de functionaliteit van deze ruimten maar aanwezig bleef.

Met het uitbreken krijgt het binnenkomen aandacht en licht.  Hierbij ontstaat het gevoel van ruimte. Het uitbreken verdeelt het huis in voor en achter. Door het toevoegen van een brug worden op de verdieping voor en achter met elkaar verbonden. In de uitwerking en vormgeving wordt in de afweging steeds strakheid, eenvoud en helderheid nagestreefd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In speels contrast met de strakke afwerking wordt de stalen trapleuning beëindigd met een sierlijke krul uit de beeldtaal van Marouska Metz.

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Architectuurnomaden

Gastvrijheid

Voor ‘het huis van de kunstenaars’ word ik aangesproken. “Of ik op het dak de bergen van het Atlasgebergte wil zien”. Ja, dan heeft hij mij

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte