ALCUIN OLTHOF

Alcuin Olthof huisje header
Search
Close this search box.

In memoriam

Op basis van bronbericht: Post65 | 24 augustus 2022

Op 5 april jl. overleed architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra (1943-2022), de geestelijk vader van de internationaal bekend geworden woonwijk Kattenbroek te Amersfoort. Zijn stedenbouwkundig ontwerp voor deze Vinex-wijk met ruim 5.000 woningen, werd tussen 1988 en 1994 ten noorden van Amersfoort gerealiseerd. 

Rijksgecommiteerde

In 1988 studeerde ik af aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam (huidige RAvB) met als rijksgecommiteerde Ashok Bhalotra architect en directeur bij KuiperCompagnons in Rotterdam

Het afstudeerwerk betreft mijn reflectie op Architectuur door het vertellen van een reisverhaal met metaforische beelden, zoals de herberg, de boeken, de gids, de ruïnes, de water- en bergbewoners, het labyrint, het levenstheater en een sacraal/spiritueel moment. Dat de reis niet lineair, maar cirkelvormig is werd in de jaren daarna steeds opnieuw bevestigd. Op het afstudeerwerk prijkt de vlinder als metafoor voor het transformatieproces.

Kattenbroek 

Het ontwerp van de wijk vond in hetzelfde tijdsperiode plaats. In het plan treffen we buurten met poëtische namen als Verboden zone, Ring en Hof der Herinnering en markante projecten als Het Fort, de Brug- en de Ruïnewoningen. Het plan veroorzaakte de nodige opschudding in de Nederlandse architectuurwereld. Bewoners bleken zijn fantasierijke ontwerp evenwel te waarderen. De wijk wordt gezien als een succes.

Bhalotra streefde naar ‘een veilige en vrolijke omgeving, waar mensen zich thuis voelen en kriebels krijgen om te dromen’. Hij wilde rechttoe-rechtaan woonwijken voorkomen en bestreed ‘saaiheid en onverschilligheid’. Veelal baseerde hij zijn ontwerpen op geometrische vormen, zoals cirkels, doorsneden door assen, waarbij water en groen vaak belangrijke dragers waren. Zijn kenmerkende advies bij de aanpak van het eenvormige centrum van de groeikern Spijkenisse luidde; toon lef en durf een vlinder te worden in plaats van een rups te blijven! De realisatie van de iconische Boekenberg werd een feit.

foto: Kappers maquette uit het boek: Maquette of Kunstobject door Peter Snel

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Architectuurnomaden

Gastvrijheid

Voor ‘het huis van de kunstenaars’ word ik aangesproken. “Of ik op het dak de bergen van het Atlasgebergte wil zien”. Ja, dan heeft hij mij

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte