ALCUIN OLTHOF

Alcuin Olthof huisje header
Zoek
Sluit dit zoekvak.

22350 | L8 Bakery 3.0

HISTORIE

Het object van studie betreft een oude (voormalige) bakkerij met woonhuis. 

In het deel aan de straat was de winkel en de woning van de bakkersfamilie. 

Achter de woning was de eigenlijke bakkerij. In oude tekeningen is de uitbreiding van het bedrijfsdeel te volgen. Een eerste aanbouw is een overdekt gedeelte voor laden. In tekeningen van een andere uitbreiding wordt ook de tuin achter de woning bebouwd.

De volgende stap in het transformatie-proces van de oude bakkerij is het vervallen van de winkel. De winkel is samengevoegd met de woonruimte en voor het boven de winkel gelegen deel is een separate ontsluiting gemaakt. 

De laadruimte is ondertussen afgesplitst en verkocht. 

In 2015 is de oude bakkerij verbouwd tot woon-, werkruimte. In de opzet wordt rekening gehouden met de opsplitsing van de ruimte in een kantoorfunctie en een separaat te verhuren appartement.

Het appartement is ontsloten vanuit de binnenplaats en bereikbaar via een poort in de straatwand. 

De woonfunctie heeft een voordeur aan de straat. De werkfunctie maakt gebruik van de routing binnendoor of van de ‘achterom’.

HEDEN

De vraagstelling gaat over de werkfunctie, die in de nabije toekomst sterk gereduceerd gaat worden. 

De wens van de opdrachtgever is om de woonruimte op de begane grond in het voorhuis separaat als appartement te verhuren en de eigen woon- en werkfuncties in ‘het achterhuis’, de vroegere bakkerij te concentreren. 

ROUTING

Routing gaat over de looplijnen die ontstaan bij het gebruik van de verschillende functies.

DAGLICHT 

Behalve de entreegevel heeft de ruimte geen visueel contact met buiten. Daglicht wordt vooral binnengehaald door daklichten. 

BINNEN – BUITEN

De situering achter de woning aan de straat en aan de binnenplaats maakt dat het echte contact met buiten, de stedelijke dynamiek gering is.

GROEN

In de uitwerking van de vorige verbouwing heeft groen een (potentiële) plek en uitwerking gekregen. De invulling van deze reservering (en verlangen) is niet sterk uitgewerkt. 

KOKEN

In het programma van wensen is het koken als belangrijke invulling benoemd. In de huidige plek voor deze functie is hiermee onvoldoende rekening gehouden.

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Architectuurnomaden

Gastvrijheid

Voor ‘het huis van de kunstenaars’ word ik aangesproken. “Of ik op het dak de bergen van het Atlasgebergte wil zien”. Ja, dan heeft hij mij

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte