ALCUIN OLTHOF

Alcuin Olthof huisje header
Search
Close this search box.
Alcuin Olthof Poorten Dorp

Poorten

In de werkgroep ‘Toekomstvisie Dorpsstraat’ praten we over poorten, ontmoeten en veiligheid in de straat.

Uit het archief: Schooldomein nr 3 2011

Bij het wandelen door Paper Mountains kom ik soms materiaal tegen met een verbazende actualiteit.

In het artikel stelt de auteur Bas van Stokkum, dat de openbare ruimte ‘verweesd’ is en moet worden gerevitaliseerd. Hij hanteert hiervoor het begrip perspectiefwisseling. Het gaat volgens Van Stokkum niet om ontmoeting in de engere zin; het gaat erom dat gasten vertrouwd raken met andersoortige mensen en niet-alledaagse gebeurtenissen. Voor het opbouwen van die vertrouwdheid zijn geen diepgaande gesprekken nodig. Elkaar observeren, fragmenten van gesprekken opvangen, kunnen al veel betekenend zijn. Hij koppelt deze publieke vertrouwdheid aan het sleutelwoord gastvrijheid.

Die gastvrijheid kent spelregels. In openbare ruimten als parken, straten en pleinen ontbreken die regels met als gevolg dat KoningBurger z’n gang kan gaan. Vanuit dit perspectief neemt nu in de openbaarheid van de straat de fietser volgens vele een ongepaste positie in. In de begrensde openbare ruimte van de Dorpsstraat zijn er inderdaad mogelijkheden om dit anders te doen. Je hebt het dan over een begrepen en gedragen ‘orde van het huis’ of ‘huisregels’.

Ruimtelijk gezien zijn er volgens Van Stokkum voorwaarden aan een gastvrije ruimte. Een gastvrije ruimte moet gesloten genoeg zijn om beschutting te bieden maar open genoeg om waar te nemen wat de omgeving te bieden heeft. Dat stelt niet alleen eisen aan het gedrag van de gastheer (winkelier, ondernemers en bewoners) en het eventuele personeel. Het stelt ook eisen aan de inrichting enambiance. Voor Bas van Stokkom is de ‘poort’ daarbij van grootsymbolisch belang. Onder verwijzing naar succesvolle buitenlandse voorbeelden pleit hij voor pleinen en parken met poorten. ‘Poorten ritualiseren sociale omgangsvormen’ stelt Bas van Stokkom. Ze geven een geruststellend effect en vormen een rem op egocentrisch handelen. De poort een mooie metafoor om de balans tussen openheid en beslotenheid te vinden, en respect voor de gast te tonen.

Vooruitlopende op een uitwerking maakte ik destijds een verkennende schets van de ontsluiting van de Dorpsstraat vanuit de ‘lightrail’ halte Dorp. In de schets maakte ik een route met spanning en een beleving van de karakteristiek van het oude Dorp. Vanuit de polder klim je de terp van het dorp op, daarboven aan de dijk van de ringvaart ga je door de poort en betreed je de Dorpsstraat.

#Zomerzorg #Dorpsstraat #DorpsLab #Gastvrijheid

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Architectuurnomaden

Gastvrijheid

Voor ‘het huis van de kunstenaars’ word ik aangesproken. “Of ik op het dak de bergen van het Atlasgebergte wil zien”. Ja, dan heeft hij mij

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte