Casa de retiro espiritual Alcuin Olthof

Casa de retiro espiritual

In 1994 initieerde Kees van der Hoeven de ‘Jonge Architecten (JA) Prijs’. Een van de doelen van de prijs was het genereren van naamsbekendheid voor de jonge architecten. 

Jonge Architecten Prijs

Als leeftijdgrens voor de jonge architect gold bij deze prijsvraag de leeftijd van 40 jaar. De eerste opgave van de ‘Jonge Architecten (JA) Prijs’ was ‘Casa de retiro espiritual’ – ontwerp een plek om jezelf geestelijk te kunnen terugtrekken. Vrij naar het mooiste huis in Europa (Sevilla, Spanje) dat architect Emilio Ambasz ooit heeft ontworpen.

In de opgave onderzocht ik wat voor mij de minimale omvang was van een fysieke plek; geborgenheid, veiligheid en in nauw contact met de natuur. Mijn onderzoek werd gestuurd vanuit het reizen, mijn ervaring bij het toeren door de bergen en het overnachten in berghutten. Terugkijkend kun je dit ook zien als de voorloper op mijn interesse voor de Tiny House-movement.

Opnieuw de vraagstelling bekijkende kan ik mij in een filosofisch context nog een heel andere oplossing voorstellen.  

#TinyHouse #prijsvraag #Kavander 

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Er valt meer te ontdekken

Architectuur

21333 V47

De vraagstelling verandert na een eerste verkenning van de mogelijkheden. Een tuinhuis achter in de tuin mist inderdaad de directe verbinding met het leven in

Lees verder »
Architectuurnomaden

Fortuny | Venetië

Opnieuw hebben we een avontuurlijke ervaring vanuit het gebruik van Google in combinatie met niet complete informatie. Fortuny Kort voor ons bezoek aan Venetië was

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte