ALCUIN OLTHOF

Alcuin Olthof huisje header
Casa de retiro espiritual Alcuin Olthof

Casa de retiro espiritual

In 1994 initieerde Kees van der Hoeven de ‘Jonge Architecten (JA) Prijs’. Een van de doelen van de prijs was het genereren van naamsbekendheid voor de jonge architecten. 

Jonge Architecten Prijs

Als leeftijdgrens voor de jonge architect gold bij deze prijsvraag de leeftijd van 40 jaar. De eerste opgave van de ‘Jonge Architecten (JA) Prijs’ was ‘Casa de retiro espiritual’ – ontwerp een plek om jezelf geestelijk te kunnen terugtrekken. Vrij naar het mooiste huis in Europa (Sevilla, Spanje) dat architect Emilio Ambasz ooit heeft ontworpen.

In de opgave onderzocht ik wat voor mij de minimale omvang was van een fysieke plek; geborgenheid, veiligheid en in nauw contact met de natuur. Mijn onderzoek werd gestuurd vanuit het reizen, mijn ervaring bij het toeren door de bergen en het overnachten in berghutten. Terugkijkend kun je dit ook zien als de voorloper op mijn interesse voor de Tiny House-movement.

Opnieuw de vraagstelling bekijkende kan ik mij in een filosofisch context nog een heel andere oplossing voorstellen.  

#TinyHouse #prijsvraag #Kavander 

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Levenskunst

WERKBOEKEN | DvdA 2013

Uit het archief: In mijn werk heeft de schets altijd een bijzondere plek in genomen. De schets maakt de communicatie mogelijk… is voor mij het

Lees verder »
Architectuur

Tiny Houseboat

De ruimtelijke kwaliteit van het water wordt in Zoetermeer nog niet herkend. Na de zeepkist presentatie liet de mock-up de mogelijkheden zien van klein wonen

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte