ALCUIN OLTHOF

Alcuin Olthof huisje header
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Atelier Rokkehage

In januari 2020 werkten we op initiatief van het Architectuur<Punt>Zoetermeer met een selecte groep lokaal werkende ontwerpers aan een eerste verkenning van de potenties van het industrieterrein Rokkehage.

Het industrieterrein is gebaseerd op het principe van functiescheiding. Industriële bedrijven werden in dit principe uit de stad geplaatst. Vanwege hun omvang, logistieke verkeersbewegingen of omdat de bedrijvigheid zelf in een te belastende milieucategorie valt. De verkenning gaat uit van de mogelijkheid van een geleidelijke verkleuring van het verouderde bedrijventerrein en daarmee een geleidelijke transformatie.

SUREGARD

Het bestemmingsplan geeft vanuit het verleden ruimte voor de zwaardere categorieën milieubelasting. In de oudjaarnacht van 2019 is het gebouw van Suregard afgebrand. Ondertussen wordt er gebouwd aan vervangende nieuwbouw. Het momentum om de verkleuring gelijk in te zetten is hiermee gepasseerd.

EIGENDOMSITUATIE

Het vastgoed op het industrieterrein is over een groot aantal eigenaren verdeeld en de eigenaren zijn daarbij niet altijd de gebruiker. De prioriteit bij utilitaire onroerend goed ligt dicht bij de hectiek van de dag. Het belang van een lange termijnvisie is evident. Door steeds stapjes in de zelfde richting te blijven zetten richting een punt op de horizon kan er uiteindelijk iets gerealiseerd worden.

GEVANGENIS

Het gevangeniscomplex vormt een van de grotere vastgoedobjecten. De Rijks Vastgoed Dienst vertegenwoordigd in deze de landelijke overheid. De gevangenis is niet meer als zodanig in gebruik. We nemen het object mee in ons onderzoek naar een herbestemming en transformatie van het bedrijventerrein

 

In samenwerking met:

Piem Wirtz en Riemer Jonkers | CKC&partners

Helga Snel en Jeffrey Reule| Helga Snel Architecten

Edward Blom en Joost van Nuland | MODUS Architectuur

Alcuin Olthof | Aplace – werken aan ruimte

Judith Schotanus | Architectuur<Punt>Zoetermeer

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Architectuurnomaden

Gastvrijheid

Voor ‘het huis van de kunstenaars’ word ik aangesproken. “Of ik op het dak de bergen van het Atlasgebergte wil zien”. Ja, dan heeft hij mij

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte