In januari 2020 werkten we op initiatief van het Architectuur<Punt>Zoetermeer met een selecte groep lokaal werkende ontwerpers aan een eerste verkenning van de potenties van het industrieterrein Rokkehage.
Het industrieterrein is gebaseerd op het principe van functiescheiding. Industriële bedrijven werden in dit principe uit de stad geplaatst. Vanwege hun omvang, logistieke verkeersbewegingen of omdat de bedrijvigheid zelf in een te belastende milieucategorie valt. De verkenning gaat uit van de mogelijkheid van een geleidelijke verkleuring van het verouderde bedrijventerrein en daarmee een geleidelijke transformatie.
SUREGARD
Het bestemmingsplan geeft vanuit het verleden ruimte voor de zwaardere categorieën milieubelasting. In de oudjaarnacht van 2019 is het gebouw van Suregard afgebrand. Ondertussen wordt er gebouwd aan vervangende nieuwbouw. Het momentum om de verkleuring gelijk in te zetten is hiermee gepasseerd.
EIGENDOMSITUATIE
Het vastgoed op het industrieterrein is over een groot aantal eigenaren verdeeld en de eigenaren zijn daarbij niet altijd de gebruiker. De prioriteit bij utilitaire onroerend goed ligt dicht bij de hectiek van de dag. Het belang van een lange termijnvisie is evident. Door steeds stapjes in de zelfde richting te blijven zetten richting een punt op de horizon kan er uiteindelijk iets gerealiseerd worden.
GEVANGENIS
Het gevangeniscomplex vormt een van de grotere vastgoedobjecten. De Rijks Vastgoed Dienst vertegenwoordigd in deze de landelijke overheid. De gevangenis is niet meer als zodanig in gebruik. We nemen het object mee in ons onderzoek naar een herbestemming en transformatie van het bedrijventerrein
In samenwerking met:
Piem Wirtz en Riemer Jonkers | CKC&partners
Helga Snel en Jeffrey Reule| Helga Snel Architecten
Edward Blom en Joost van Nuland | MODUS Architectuur
Alcuin Olthof | Aplace – werken aan ruimte
Judith Schotanus | Architectuur<Punt>Zoetermeer