ALCUIN OLTHOF

Alcuin Olthof huisje header
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Arter vs Depot

Museum

In een museum worden kunst­werken verzameld. Hierdoor kan de werking, betekenis van een kunstwerk en de verandering daarin bestudeerd worden. Net als hun onderlinge verhoudingen in de ontwikkeling geschiedenis van kunst en in die van het persoonlijk kunstenaarschap. Door dit alles zijn musea ook centra van kunsthistorische studie.

Vele kunstwerken die nu in de musea te zien zijn, ontstonden in openbare en semi-openbare ruimten, waarin zij hun visuele werking uitoefenden temidden van andere dingen, die met het leven zelf verbonden waren. Musea hebben als voordeel dat daarin en daardoor expliciet aandacht aan de kunstwerken kan worden besteed. Een nadeel is dat de relatie tussen kunst en het alledaagse leven problematisch is geworden. Ze nijgt naar elitair zijn. 

Depot

Dat was ook de ervaring bij het bezoek aan achtereenvolgens Depot en Arter in Istanbul. Het tentoongestelde werk in Depot stelt femicide ter discussie. Het maakt indruk door het expliciet belichten van dit sociale-maatschappelijke probleem. Ook de locatie speelt een duidelijke rol. Depot is midden in de wijk gevestigd in een oude tabaksfabriek en gaat de stille strijd aan met de conservatieve bewoners. Ze zoekt het punt van ongemak en maakt bewust de keuze daar even te verblijven.

Arter

In Arter is er de beleving van museum- kunst. Gelegen aan een van de grote ontsluitingswegen raast het verkeer voorbij. Met veel visueel geweld heeft het zich op de rand van de oude volkswijk gevestigd. Arter heeft zich een plek gemaakt ten kosten van haar omgeving. De plek moet bewaakt worden en mag alleen onder condities worden betreden. De kunst wordt beschermd door elektronische toegangspoorten. Zelfs de trappartij die de oplopende straat aan de achterzijde volgt mag niet betreden worden. De tentoongestelde kunst heeft een financiële/verzamel/beleggingswaarde. Het contrast met Depot kan bijna niet groter zijn.

Hier eindigt de kunst in een collectie, aangekocht. Zo zag ik de video van het razend snel afstempelen van een stapeldocumenten een aantal jaren terug op Artissima in Turijn.

Deel dit bericht

Er valt meer te ontdekken

Architectuur

22351 PI S11c-2 Amsterdam

Voor hun studerende kinderen kochten de opdrachtgevers destijds een appartement in de Diamantbuurt | Amsterdam. Het appartement ligt op de bovenste verdieping. In het appartement

Lees verder »

Stuur me nieuwe berichten

Houd me op de hoogte